הקשר שבין אינטליגנציה רגשית לקבלת החלטות
צפיות: 3780 \\ מילים: 506 \\ פורסם בתאריך: 05.10.14
קבלת החלטות

בקבלת החלטות מתמודד כל אדם , בכל יום יותר מפעם אחת ,לאורך כל חייו , הן במסגרת חיי היומיום בתחום האישי, המשפחתי , המקצועי, והן בהחלטות כקבוצה.
קבלת ההחלטות יכולה להיות מקטנה וחסרת משמעות גורלית כגון: מה אלבש היום? דרך איזה מסלול נסיעה אבחר לנסוע? ועד החלטות אישיות ,קבוצתיות,מדיניות, עולמיות, אשר להן משמעות הרות גורל ,.
להחלטה שתתקבל תהייה משמעות כבדה כמו: חיי אדם , לדוג' כאשר ראש הממשלה היה צריך לקבל את ההחלטה האם לצאת למלחמת "צוק איתן".
ככל שקבלת ההחלטה תהייה משמעותית ותוביל כתוצאה מההחלטה לרווחים או הפסדים , יתעורר אצל מקבל ההחלטות מצב של קונפליקט אשר יוצר סימפטומיים גופניים  הכוללים: חרדה, ביקורת עצמית, לחץ נפשי,כאבי ראש,דפיקות לב מואצות,ועוד..
פסיכולוגים שחקרו את הסימפטומים הפיזיים כאשר מקבל ההחלטה מצוי בלחץ ומצאו כי : "קונפליקטים של קבלת החלטות גורמים לעלייה ניכרת ברגשות לחץ , כאשר אדם נדרש לבחור בין שתי חלופות "(גווינג אירווינג לסטר,1996,תהליך קבלת החלטות).
ככל שרמת ההפסדים הנצפים כתוצאה מהחלטה שתתקבל כך יתגברו התגובות הפיזיולוגיות והפסיכולוגיות.

הקשר לאינטליגנציה רגשית
קיימות מספר גישות לאופן שעל מקבל ההחלטות לנהוג בתהליך קבלת ההחלטות , כאשר כולן מלמדות לקבלת החלטות על פי הרציונאלי , על סמך מידע וידע,למרות שהאינטואיציה שלנו היא מרכיב חשוב מאוד בקבלת ההחלטות.

"ההתעלמות מהאינטואיציה בלימודי הניהול , מעוות את תהליך "קבלת החלטות ".(א. סנדלר,(1992),תוצאות, כיוונים).
האינטואיציה היא התחושה הפנימית של האדם.
לכל אדם יש אינטאוציה  , לחלק תהייה אינטואיציה מפותחת וחזקה יותר ואצל חלק פחות , באמצעות  פיתוח המודעות עצמית וכלים נוספים ניתן לפתח וללמוד להקשיב לאינטואיציה שלנו.
קיים גורם נוסף לא רציונלי המשפיע על קבלת ההחלטות במיוחד במצבי לחץ , היות ובמצבי לחץ לא ניתן לקבל החלטה בשיקול דעת על סמך נתונים לכן, ההחלטה תושפע מתכונות אישיות של מקבל ההחלטה..
השקפות כמו: אופטימיות,פסימיות, גורמים סביבתיים, חינוך, הרגלים, שיכות דתית  ופוליטית.
על פי מחקרים נוירולוגיים נמצא כי, כאשר אניו קשובים לרגשות שלנו, אשר באמצעותן נוכל לגלות את משמעות הנתונים והידע ובכך להגיע לקבלת החלטות נכונה ביותר.
בעבר טענו כי קבלת החלטות על פי הרגש היא מוטעית ונשקלת מנגד לרציונאליות .
כיום טוענים כי, הרגשות הן חלק מהשיקול הרציונלי לקבלת החלטה.
סוציו ביולוגים משערים מדוע האבולוציה נתנה תפקיד מרכזי לרגש בנפש האדם, ומצביעה על עדיפות להחלטות שמתקבלות על פי הרגש , יותר מאשר על פי ההיגיון במקרים החשובים לנו ביותר כמו: בסכנה, אובדן, משפחה, זוגיות ,השגת מטרה.
לא פעם הרגשות גוברות על ההיגיון .
"ג'וזף לידו- חוקר עצבים במרכז למדעי המוח באוניברסיטת ניו- יורק , היה הראשון שגילה את התפקיד המרכזי של השקד(אמיגדלה)  במוח הרגשי ."(ד. גולמן,(1997) אינטליגנציה רגשית,מטר).
לדו מסביר במחקרו את השתלטותה של האמיגדלה (שקד במוח)על  התגובות שלנו , למרות שהמוח החושב : הניאו -קורטקס עדיין עסוק בקבלת החלטות.

לסיכום
 
התפיסה הקדומה דגלה בכך שיש להפריד את ההיגיון  מהרגש , ואילו התפיסה החדשה מעודדת  ותומכת שתהייה הרמוניה בין ההיגיון לרגש.

כיום ארגונים מייחסים חשיבות מרכזית ומשמעותית לנוכחות האינטליגנציה הרגשית בארגון ויש דגש שמנהל בארגון יהיה
עם אינטליגנציה רגשית -E.Q  ברמה גבוהה .
מתברר איפא , כי לאדם שני סוגים של אינטליגנציה : רציונאלית ואמוציונאלית ובכדי להצליח יש צורך בשני המישורים.

"האינטלקט אינו יכול לפעול במיטב יכולתו ללא אינטליגנציה רגשית.בדרך כלל, שלמות הכוללת של המערכת הלימבית והניאו -קורטקס , השקד והאונות הקדם מצחיות, משמעה שכל אחד מאלה הוא שותף מלא בחיי הנפש כאשר פעולת הגומלין בין שותפים אלה טובה וחלקה האינטליגנציה הרגשית עולה - וכך גם היכולת האינטלקטואלית "(גולמן,ד.(1997), אינטליגנציה רגשית,מטר).
עליזה סוויסה
עליזה סוויסה
עליזה סוויסה- אימון אישי והנחיית קבוצות
לפיתוח והעצמת האינטליגנציה הרגשית.http://www.eqa.co.il
052-5795399
מעוניינים ליצור קשר עם עליזה סוויסה? מלאו את הפרטים הבאים:
*
*
*